MILLAISIA NERO -SARJAN VISAT OVAT
Visat ovat kehittyneet vuosien kuluessa Turun yliopiston läheisyydessä ja suorassa kontaktissa visailijoihin, välittömän palautteen edess vuodesta 2008. Visojen kehitykseen ovat vaikuttaneet visailijapalautteen lisäksi erilaiset tekniset haasteet ja rajoitukset, mitkä ovat vaikuttaneet esimerkiksi siihen, että visojen visuaalinen ilme on pelkistetty, mustavalkoinen, eikä itse esityksiin ole upotettu tiedostoja, joiden toiminta olisi kiinni käyttöjärjestelmästä tai ohjelmistojen versioista.
Visat eivät myöskään pyri tekemään mitään ylimääräistä. Niiden tehtävä ei ole mullistaa kenenkään maailmaa tai alkaa ärsyttää. Tästä syystä visojen laatua tarkastetaan säännöllisesti ja palautteita otetaan vastaan niin tilaajilta kuin visailijoilta.
Erityistä huomiota visoissa kiinnitetään:
- visailijoiden viihtyvyyteen
- visojen selkeyteen
- helppoon ladattavuuteen ja tulostettavuuteen
- visojen ja näytteiden toimivuuteen millä tahansa laitteella ennakoimattomia poikkeuksia lukuun ottamatta
- visakysymysten monipuolisuuteen (helpotetuissa visoissa tästä on kuitenkin tingitty)
Visuaaliseen ilmeeseen ovat vaikuttaneet seuraavat seikat:
- Graafista taustaa ei oikeastaan tarvita visoissa, koska visailijat keskittyvät kysymyksiin. Tästä syystä kaikkein näkyvin ja tehokkain ulkoasu on joko valkomusta tai mustavalko. Tuottajan ratkaisu on valkoinen teksti mustalla pohjalla.
- Visat myyvät itse itsensä visailijoille. Jos visassa ei viihdytä, niihin ei tulla. Visuaalisessa ulkoasussa ei olla edes yritetty miettiä "visuaalista puhuttavuutta", koska tietovisoissa visajärjestäjän on tarkoitus kysyä ja visailijoiden on tarkoitus vastata. Visuaalisella ulkoasulla on tässä kaavassa hyvin vähän merkitystä. Visan pelkistetty ulkoasu on yhtenäistetty kotisivujen ja muun tiedotusmateriaalin mustavalkoiseen ilmeeseen, jotta myös tiedotus on mahdollisimman selkeää.
- Visaesityksistä kuten tiedotuksesta on edellisistä syistä poistettu värit ja taustakuvat. Sen lisäksi visoista on poistettu aihe- tai teematunnisteet, koska useimmat kysymykset, joissa kysytään esimerkiksi poliittista historiaa, romaaneihin perustuvia elokuvia tai muotialan yrityksiä kuuluvat vähintään kahteen eri kategoriaan: politiikka ja historia, kirjallisuus ja elokuva, talous ja muoti. Tiukka kategorisointi saattaa lähinnä hämätä visailijoita ja aiheuttaa sekaannuksia kysymyksiin vastattaessa.
Visojen rakenteissa huomio on kiinnitetty seuraaviin seikkoihin:
- Monipuolisuus (kysymysten pääkategorioita on yli kaksikymmentä ja niiden alla on lukuisia alakategorioita)
- Visoissa on oltava tehtäviä
- Jokaisessa visatyypissä on ajankohtaiskysymyksiä, joissa ohjenuorana pidetään: kysymys olisi sellaisenaan kysyttävissä myös tulevaisuudessa jonkin aihekategorian kysymyksenä (eli kaikki uutisetkaan eivät ole tärkeitä)
- Visojen rakenteissa on toisteisuutta, jotta visailijat oppivat ajan kuluessa sisäistämään rakenteen ja odottamaan tietyntyylisiä kysymyksiä tietyssä kohtaa visaa - esimerkiksi ääninäytteitä. Helpommissa, ilman PDF-esitystä tai esityksen kanssa (YleisneroBASIC) tarjolla olevissa Yleisneroissa rakenne on kuitenkin sattumanvaraisempi
- Muokattavuus: vaikka visat tehdään lähtökohtaisesti visailijoiden viihdyttämiseksi, yrityksillä on aina sanansa sanottavana siihen, millaisen rakenteen he toivovat visoihin
Tietovisatyyppinä Nero -sarjan tuotannossa on kiinnitetty huomiota visan toimivuuteen, selkeyteen, monipuolisuuteen ja korkealaatuisuuteen visojen graafisuuden kustannuksella. Visan ensisijainen tarkoitus on olla visailijoille selkeä ja viihdyttävä tietovisa.
Näistä syistä visakysymysten laadinnassa pyritään olemaan erityisen huolellisia siinä, että visakysymykset ovat visailijoiden kannalta mielekkäitä. Nero -sarjan visoissa on huomattavan vähän liian helppoja tai aivan liian vaikeita kysymyksiä (YleisneroBASIC on visoista helpotetuin). Kysymyksissä painotetaan yleistietoa tai sellaista tietoa, josta on voitu lukea kouluissa. Kuulostaa helpolta, mutta se on itseasiassa syy visojen vaativuudelle: monipuolisuus, ja ihmismuistin rajallisuus.
Visatuotannon perusfilosofia ja periaate on: visatuottajien on oltava itse aktiivisia visailijoita. Heidän on ymmärrettävä visailukulttuuria ja kyettävä erottamaan luokattomat kysymykset laadukkaista. Tässä asiassa Nero -sarjan tietovisat pyrkivät olemaan Suomen paras ja laadukkain, jatkuvasti avoinna visailukokemukselle ja -palautteelle.